Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki królewskie w porach
* krewetki królewskie mrozone, 250g,
* por – 2 sztuki średniej wielkości (twarde czesci),
* czosnek – 2 zabki,
* melko kokosowe – 200ml (1/2 standardowej puszki),
* curry – 1/2 lyzeczki (mozna wiecej),
* sól,
* sos sojowy ciemny– 1 lyzeczka,
* sok z cytryny – 3 lyzki,
* ocet balsamiczny – ½ łyżeczki,
* imbir sproszkowany– 3 male szczypty,
* kolendra sproszkowana – 1/3 lyzeczki,
* olej – 3 lyzki,
* makaron ryzowy – 200g.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotowac w dobrze osolonej wodzie wedlug przepisu na opakowaniu, odcedzic. Krewetki rozmrozic i dokladnie osuszyc za pomoca recznika papierowego, posypac bardzo delikatnie sola. Pory i czosnek umyc, osuszyc i porkoic: pora w krazki, czosnek w drobna kosteczke. Na patelni rozgrzac olej i wrzucic czosnek z porem, w razie potrzeby dodac troche wiecej oliwy. Smazyc, często mieszając przez około 4 minuty, az pod zmieknie, po czym dodac mleko kokosowe, curry, sos sojowy, ocet balsamiczny, sok z cytryny i imbir, wymieszac, dodac krewetki. Smazyc przez około 2 minuty, Az krewetki zmienia kolor z szarego na rózowo-pomaranczowy, przewrócic kazda krewetke na druga strone i smazyc do zmiany koloru i miekkosci przez kolejne 2-3 minuty, dodac kolendre i wymieszac. Do zaostrzenia smaku, mozna dodac lyzeczke ostrej musztardy , np. rosyjskiej. Można doprawic do smaku sola. Podawac natychmiast po przyrządzeniu z makaronem ryzowym.