Przepis i sposób przygotowania na: Souffle
Rozpuscic maslo.
Jajo i zoltko wymieszac z letnim mlekiem.Wszystko razem wymieszac z maka.Dodawac make wg potrzeby.
Zostawic ciasto do wyrosniecia.
W tym czasie przygotowac sos--wrzucic pokrojone pomidory n a olej, dodac zmiazdzony czosnek, sol i mielona kolendre do smaku.Dusic, nie dlugo, az utworzy sie gesty sosik.
Ciasto uroslo, nalezy je rozwalkowac i wycinac talerzykiem kola, ktore nalezy posmarowac sosem, na polowie rozlozyc odsaczone kawalki tunczyka (mozna dac resztki kurczaka)na to kawale ricotty i na wierzch zolty tarty ser.
Zlozyc jak duzy pierog.Zakleic,posmarowac rozmaconym zoltkiem.Upiec w temp.180
jest to odmiana pizzy.Nadaje sie np, na wyprawe piknikowa, mozna je odgrzac na grilu.
Moze tez byc wersja na slodko---to samo ciasto, tylko wlozyc jako farsz kawalek jabluszka z ugotowanym budyniem.