Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryba 1 kg
marchew 3 szt
cebula 2 szt
pietruszka korzeń 1 szt
koncentrat pomidorowy 200 g
jajko 2 szt
mąka 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecka

Marchewki oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy kroimy w piórka.
Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy warzywa i smażymy 10-25 minut. Następnie warzywa podlewamy niewielką ilością wody, wkładamy listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy 40-50 minut.
Filety rybne płuczemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Zanurzamy w nim kawałki ryby, a następnie panierujemy w mące.
Rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu kawałki ryby układamy na półmisku, przykrywamy warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 05.12.2011 19:39
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak