Chiński ryż z warzywami

Chiński ryż z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 torebka
  • cebula

    2 szt
  • papryka zielona

    1/2 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • garść grzybków mung i kiełków sojowych

  • cukinia

    1/2 szt
  • papryka czerwona

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej ryżowy. Obraną cebulę kroimy na cienkie talarki, wrzucamy na patelnię. Warzywa dokładnie myjemy, papryki kroimy wzdłuż na cienkie paski i wrzucamy na patelnię. Po chwili dorzucamy pokrojoną w cienkie talarki cukinię. Grzyby mung (jeśli były mrożone najlepiej włożyć je na chwilę do ciepłej wody) kroimy w paski. Wrzucamy je razem z kiełkami na patelnię. Całość doprawiamy 2-3 łyżeczkami sosu sojowego, słodką papryka, pieprzem i szczyptą (nie więcej!) chili. Dusimy. Trzeba uważać by wychwycić odpowiedni moment zdjęcia ich z ognia. Muszą być wystarczająco miękkie a jednocześnie soczyste i jędrne. W osolonej wodzie gotujemy torebkę ryżu (spokojnie wystarczy dla dwóch osób). Jeśli ktoś lubi, ryz można przyrządzić z curry. Na talerze nakładamy ryż i warzywa.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

11.06.2011 07:05
niezłe

Marcin Vw1

05.01.2011 19:18
wyglada smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat