Przepis i sposób przygotowania na: Pijana piers gesi na pomidorowo
wino czerowne wytrawne - 250ml
kapusta pekinska - 2 polowy twardej czesci,
pomidory z puszki - obrane i pokrojone, 400g,
# Marynata:
# sos sojowy ciemny - 2 lyzki,
# maggie - 2 lyzki,
# pieprz czarny mielony - 1/3 lyzeczki,
# papryka slodka mielona - 1 lyzeczka,
# imbir w proszku - 1/4 lyzeczki,
# tymianek suszony - 1 lyzeczka,
# koncentrat pomidorowy - 1 lyzka z czubem,
# sok z cytryny - lyzka,
# miód - 1 lyzka,
# oliwa - lyzka;
#
# makaron ryzowy,
# oliwa do smazenia - 3 lyzki,
# sól, pieprz, cukier, sos sojowy do smaku
.
Piers umyc, osuszyc i pokroic razem ze skóra w sredniej grubosci plastry. Odrzucic zewnetrzne liscie kapusty pekinskiej, a pozostala czesc warzywa, poszatkowac. Z podanych przypraw zrobic marynate. Wszystkie skladniki dobrze wymieszac i polaczyc z piersiami. Zawinac szczelnie folia i pozostawic na 2 godziny w lodówce. W wiekszym rondlu rozgrzac oliwe i na goraca, wrzucic piersi. Podsmazyc z obu stron i gdy mieso lekko zbrazowieje, calosc zalac winem, w razie potrzeby dodac goraca wode, aby mieso bylo schowane w plynie, dodac sól i pieprz. Zmniejszyc ogien i dusic pod przykryciem przez godzine i 45 minut, dodac kapuste pekinska, wymieszac ( nie dodawac wody), podgotowac przez 15 minut, dodac pomidory z puszki,, gotowac kolejne 20 minut, po czym doprawic na koniec do smaku. Makaron ryzowy przygotowac w/g przepisu na opakowaniu odcedzic i zaserwowac razem z sosem gesim miesem.