Przepis i sposób przygotowania na: sok owocowo-warzywny
Marchew myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy na drobniejsze cząstki.
Jabłka po umyciu obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ogonki.
Kroimy na ósemki.
Mrożonki dodajemy, w stanie pół zamrożonym.
Pozostałe warzywa, które będziemy używać (burak, korzeń selera, korzeń pietruszki lub inne warzywa korzeniowe) po umyciu i obraniu dzielimy - kroimy na drobniejsze cząstki.
Przygotowane owoce i warzywa porcjami wrzucamy do sokowirówki.
Na koniec dodajemy lub nie posiekaną natkę pietruszki.
Gotowy sok przelewamy do dzbanka, a następnie do szklanych naczyń.
Na soku utworzy nam się \"kożuszek\" który można po odstaniu się soku zdjąć z wierzchu, albo zamieszać i rozlać do szklaneczek
Sok robię z różnych składników w zależności od tego czy chcę ugasić pragnienie, czy odtruć organizm, czy też podać na wzmocnienie i uodpornienie dzieciom.
Ilość i rozmaitość użytych owoców i warzyw nie ma tu znaczenia.
Każdy może dodać swoje warzywa i owoce.