Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka po bolońsku
Cebulę i pieczarki obrać, pokroić – pieczarki kroimy na grube plastry, wszystko razem smażymy na oleju. Mięso podsmażyć na oleju, doprawić pieprzem, solą czosnkowo-ziołową, dodać koncentrat pomidorowy, oraz 200 mililitrów wody. Możemy dodać drobno pokrojonego pomidora. Dusić na małym ogniu przez ok. 10min, na koniec dodać 2 łyżki mąki. Ser zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Kłaść na przemian: warstwę sosu, warstwę makaronu, polać sosem, posypać serem, rozłożyć cienką warstwę makaronu, warstwę pieczarek i cebuli - i znów sos, ser, ; makaron, pieczarki, sos - i na końcu posypać resztą sera, oraz ziołami włoskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Zapiekać 20 minut. Smacznego :)