Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne
Pokrojone w małą kostkę mięso wrzucić do tego samego rondla i na tym samym tłuszczu (w razie potrzeby można dolać) zrumienić na brązowy kolor ze wszystkich stron, mieszając. Dodać papryki w proszku, kminek i kolendrę, wymieszać. Wrzucić zeszkloną cebulę, dodać pokrojone z grubsza pomidory wraz z zalewą i bulion. Dusić pod przykryciem ok. 60-90 minut (czas zależy od rodzaju mięsa i wieku wołu). Najlepiej po prostu sprawdzić, czy jest miękkie. Doprawić solą.
W czasie gdy mięso się dusi, umyć paprykę i pokroić w kostkę. Fasolę wyjąć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Gdy mięso jest gotowe, dodać do niego pokrojoną paprykę i fasolę. Doprawić pieprzem cayenne i kilkoma kroplami sosu tabasco. Całość dusić jeszcze kilka minut. Jeśli potrawa jest gęsta - pod przykryciem, jeśli za rzadka - bez. Powinna być raczej gęstsza ;) W razie czego dolać odrobinę wody. Podawać w miseczkach ze świeżym pieczywem, lub w wydrążonych bułkach.