Kurczak w lukrze pomarańczowo imbirowej

Kurczak w lukrze pomarańczowo imbirowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    500 gram
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki stołowe
  • pomarańcze

    4 sztuki
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    15 kropli
  • sos rybny

    5 kropli
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jest to niezwykle ciekawy przepis na kurczaka bogatego w najwspanialsze smaki dalekiego wschodu. Doskonale będzie komponował się z ryżem.

Z pomarańczy wyciskamy sok (nie trzeba przecedzać), razem z kawałkami miąższu wlewamy do dość głębokiej patelni. Do soku wsypujemy cukier trzcinowy, ostrą paprykę, czosnek, imbir, sos sojowy i sos rybny. Mieszamy by płyn miał jednolity kolor. Patelnię stawiamy na średnim ogniu, podgrzewamy sok. Gdy zacznie się gotować wkładamy do niego kurczaka. Kawałki kurczaka cały czas polewamy sokiem. Od czasu do czasu obracając je. Czynność tę należy wykonywać do czasu aż sok zgęstnieje i stworzy coś na zasadzie lukru. Powinien on mieć jasno pomarańczowy kolor.

Kawałki kurczaka układamy na ryżu i obficie polewamy gęstym sosem.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat