Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

lazanie po grecku

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe
1/2 kg.
ciasto na lazanie
10 płatów
czosnek
1 ząbek
marchewka
pomidory
4 szt.
oliwa
2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1-2 łyżeczki
pomidory w zalewie pomidorowej
1 puszka
fasolka szaragowa
1/2 kg
sól
Sklep Prymat
masło
2 łyżki
mąka
3 łyżki
mleko
2 szkl.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
szczypta
Sklep Prymat
cukier
1/2 łyżeczki
ser feta
20 dkg
oregano
listki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: lazanie po grecku

cebulę i czosnek obrać i posiekać,marchewkę obrać i pokroić w kostkę,pomidory połowę pokroić w kostkę resztę w plastry,rozgrzać oliwę i porcjami wrzucać mięso podsmażyć,wyjąć a na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę z czosnkiem,dodać marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory,poddusić włożyć mięso i pomidory z puszki wraz z zalewą,oprószyć ziołami i dusić aż powstanie gęsty sos,przyprawić solą i pieprzem oraz odrobiną cukru,fasolkę obgotować w osolonym wrzątku,odcedzić,przygotować sos beszamelowy masło stopić i zasmażyć z mąką,dolać mleko mieszając gotować 5min.przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową,na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinę sosu beszamelowego a następnie układać naprzemian warstwy ciasta,mięsa i fasolki,każdą z nich skropić sosem,na wierzchurozłożyć plastry pomidorów,posypać pokruszonym serem i zapiec ok.45min.w temp.180st.udekorować listkami oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 17.06.2013 18:41
Musi być pyszna
Betka 26.01.2013 08:49
rewelacja;)
Ewelina38 19.05.2011 21:44
pyszne jedzonko :)
motomaniak 19.04.2011 14:10
uwielbiam
Grazyna0211 31.03.2011 09:23
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak