Przepis i sposób przygotowania na: Placki Eli nadziewane mięsem
40 dkg mięsa mielonego
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka przyprawy do mielonego
1 łyżka majeranku
1 czerstwa kajzerka (namoczona i odciśnięta)
sól
pieprz
olej do smażenia
15 dkg sera żółtego (utarty na grubej tarce)
Do miski włożyć mięso mielone,dodać posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,odciśniętą bułkę,przyprawę do nielonego,majeranek (rozetrzeć na dłoni),jajko,przyprawić solą,pieprzem do smaku i wyrobić dokładnie.Z masy mięsnej formować owalne,cienkie kotlety i usmażyć (bez panierki) na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Cebulę zetrzeć na tarce,czosnek przecisnąć przez praskę.Obrane,umyte ziemniaki zetrzeć i odcisnąć wodę.Do miski włożyć ziemniaki,cebulę,czosnek,mąkę pszenną,jajka,przyprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,kłaść łyżką ciasto,formując cienkie placki (większe od kotletów mielonych),posypać odrobiną sera.Na ser położyć kotlet mielony,posypać serem i przykryć cienką warstwą ciasta.Smażyć z obu stron na rumiano. na średnim ogniu,żeby się nie przypaliły i nie były surowe w środku.Smacznego!