Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z żółtym serem
Jak przygotować kotlety mielone z serem żółtym? Autorka przepisu dzieli się dokładnym opisem przygotowania potrawy. Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami musisz wypróbować tego przepisu.
Kotlety mielone z serem są bardzo pożywne i sycące. Rozpływający się w środku ser żółty zdecydowanie tutaj podbija smak i nadaje daniu przysłowiowej kropki nad "i".
Plastry sera smarujemy z obu stron masłem, posypujemy papryką i odstawiamy do lodówki. Bułkę tartą zalewamy gorącem mlekiem, odstawimy. Następnie podsmażamy 1 drobno pokrojoną cebulkę. Do rozmoczonej już bułki dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy, mięso.
Wszystkie składniki mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na równe części i formujemy z nich szerokie płaty. Wkładamy do środka schłodzony ser i oklejamy dokładnie mięsem. Mocno dociskając dokładnie panierujemy w bułce tartej zmieszanej z mąką.
Tak przygotowane kotlety smażymy na głębokim tłuszczu. Teraz drugą cebulkę kroimy na 6 części i podsmażamy razem z kotletami, tak żeby się zrumieniła.
Gdy kotlety się zrumienią z obu stron przykrywamy je i trzymamy w cieple około 15 minut. Na kotlet kładziemy kawałeczek podsmażonej cebulki i gotowe.
Smacznego!