Żytnie gruszkowe racuchy z wiórkami kokosowymi.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    1,5 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • cukier

    3 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • gruszki

    2 sztuki
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
  • olej

  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żytnie gruszkowe racuchy z wiórkami kokosowymi. foto
Z mąki,wody(dodałam niegazowaną wodę,przefiltrowaną),cukru, jajek,szczypty imbiru i sody za pomocą trzepaczki zrobić ciasto.Gruszki obrać,pokroić w kostkę i dodać do pozostałych połączonych składników.Na koniec do miski dosypać wiórki kokosowe i wszystko delikatnie zamieszać.
Krok 2 - Żytnie gruszkowe racuchy z wiórkami kokosowymi. foto
Na patelni dobrze rozgrzać olej.Łyżką nakładać porcje surowego ciasta na patelnię.
Krok 3 - Żytnie gruszkowe racuchy z wiórkami kokosowymi. foto
Smażyć racuchy z obu stron na niedużym płomieniu.Usmażone racuchy przekładać na papierowy ręcznik,by odsączyć z nich nieco nadmiar tłuszczu.
Racuchy to dobra propozycja na coś słodkiego do przygotowania w ekspresowym tempie.Owe racuchy są przygotowane na bazie wody,nie ma w nich mleka,ani innych mlecznych dodatków.Gruszki i wiórki to smakowite połączenie,gruszki w środku placków są przyjemnie miękkie z wysmażenia,a wiórki fajnie chrupią.Gruszkowe racuchy z dodatkiem solidnej szczypty imbiru zapewniają iście jesienne smaki i zapachy.
Owe racuszki posłużyły mi za śniadanie,ale wyszło ich na tyle sporo,że będą jeszcze i na kolację,mogą być także świetną propozycję na deser.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwia26 08.10.2013 16:25
muszę wypróbować :) apetycznie wyglądają
Noruas 08.10.2013 15:55
pycha na śniadanie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat