Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytni chleb na zakwasie z ziarnami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

namaczanka

siemię lniane 2 czubate łyżki
złote siemię lniane 2 czubate łyżki
wrzątek

ciasto wlasciwe

zakwas żytni 500 g
woda 700 g
ostropest 2 lyzki mielonego
sezam 2 lyzki
słonecznik łuskany 4 lyzki
mąka żytnia typ 720 800 g
mąki żytniej razowej typ 2000 200 g
sól 2 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Żytni chleb na zakwasie z ziarnami

Kroki postępowania

1

W misie robota umieścić oba rodzaje siemienia lnianego, zalać wrzątkiem 2 cm powyżej powierzchni ziaren. Odstawić do napęcznienie i wystudzenia (można na całą noc).

Następnie dodać wodę, zakwas, mielony ostropest, sezam, słonecznik, obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny, przykryte ściereczką.
Krok 1 - Żytni chleb na zakwasie z ziarnami foto
2

Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch długich keksówek, wyrównać, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 2 - Żytni chleb na zakwasie z ziarnami foto
3
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec 30 minut. Wystudzić na kratce
Krok 3 - Żytni chleb na zakwasie z ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 24.05.2016 14:05
Pyszny chleb:)
Ela427 24.05.2016 13:01
pyszny chleb
Malinka 24.05.2016 11:13
Zdrowy, smaczny chlebek...czegoż chcieć więcej? ;)
Krystyna32 24.05.2016 10:15
bardzo smaczny
krokus 23.05.2016 21:27
cudne wszystkie chlebki
olkaaa 23.05.2016 20:40
kusząca propozycja
mirosława4 23.05.2016 18:44
te Twoje chlebki są rewelacyjne
Agnieszka-87-25 23.05.2016 18:38
wyśmienity chleb
cukiereczek 23.05.2016 18:11
to jest rewelacyjny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak