Zwykły pszenny chleb

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • stopiona margaryna

    30 g
  • cukier

    1 szczypta
  • mleko

    1/2 szkl
  • sól

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    10 g
  • woda letnia

    2/3 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zwykły pszenny chleb foto
Do miski wlać połowę letniej wody, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Delikatnie wymieszać i odstawić na 5min, by drożdże.

Następnie dodać stopioną margarynę, ciepłe mleko, resztę letniej wody, sól oraz połowę przesianej mąki. Mieszać drewnianą łyżką, w miedzy czasie wsypując resztę mąki. Ciasto wyjąć na stolnice oprószoną mąką i ugniatać ok. 5min, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej olejem i poruszać nim na wszystkie strony, by się natłuściło. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5godz w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Zwykły pszenny chleb foto
Mocno uderzyć pięścią w ciasto, by usunąć całe nagromadzone powietrze. Ciasto ponownie zagnieść, uformować prostokąt. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45min.

Następnie ostrym nożem ostrożnie zrobić kilka nacięć .
Krok 3 - Zwykły pszenny chleb foto
Chleb piec 10min w temp. 200st, następnie 30min w temp. 180st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 23.10.2013 07:13
nie jadam białego pieczywa, ale Twoje wygląda przepysznie
wyattearp 01.10.2013 13:59
pyszny chlebek
Iwusia 30.09.2013 23:36
taki domowy chlebuś jest wspaniały - posiada smak niezapomniany
Kolorowa 30.09.2013 20:37
zwykły, a jednak nie zwykły ;)
mufinka79 30.09.2013 17:20
Pyszny taki domowy chlebuś :)
KasiaK90 30.09.2013 17:09
pyszny domowy chlebuś ;)
artur7 30.09.2013 16:50
domowy to dobry
sylwia_mc 30.09.2013 16:40
pięknie upieczony, porywam przepis
babajaga1969 30.09.2013 16:01
lubię taki do mleczka
cukiereczek 30.09.2013 15:36
pyszny domowy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat