Zwykła zapiekanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    10 dag
  • oliwa

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1/3 szklanki
  • mąka

    1 szklanka
  • ser żółty

  • pieczarki

    10
  • ketchup

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże, mąkę, szczyptę soli, oliwę, wodę dokładnie mieszamy razem. Ciasto odstawiamy na chwilę. Odstawione ciasto dokładnie ugniatamy i formujemy na zapiekankę. Ciasto na zapiekankę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Musimy uważać, żeby ciasto nie przypaliło się. Pieczarki myjemy i kroimy w nieduże kawałki i. Na patelni podsmażamy pieczarki. Ser żółty trzemy na tarce. Upieczone ciasto na zapiekankę smarujemy dokładnie ketchupem, a później dajemy na nią pieczarki i całość posypujemy na koniec serem żółtym. Zapiekankę dajemy jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ser żółty dobrze stopić się. Na koniec gotową zapiekankę możemy jeszcze polać ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 12.12.2011 08:57
uwielbiam takie
pioge7 26.11.2011 08:31
lubię
1j1o1l1a1 26.11.2011 00:46
zwykła...najlepsza :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat