Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z wędlinką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa 60 dkg
szynka 30 dkg
ziemniaki 3 szt
cebula 2 szt
zakwas żurku 1 butelka
szczypiorek
sól
pieprz
jajko ugotowane na twardo 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z wędlinką

Kiełbaskę zalewamy wodą i gotujemy, tak żeby nam puściła wszystkie smaki. Wyjmujemy garnka i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, dokładamy do naszego wywaru, gotujemy do miękkości. Wlewamy nasz zakwas żurkowy i dalej gotujemy.
Wędlinę kroimy na drobną kostkę razem z cebulą i przesmażamy na patelni. Dokładamy do naszego żurku i przyprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane jajka kroimy na połówki, układamy w miseczce i zalewamy żurkiem. Dekorujemy szczypiorkiem i zajadamy.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 21.04.2014 20:56
pyszności po prostu
Lukrecja29 10.02.2014 22:48
ja też taki lubię :)
Konczi 10.02.2014 12:29
Taki żurek to ja lubię :)
patryska76 10.02.2014 08:05
Pyszny żurek ;-)
Zdzisław 10.02.2014 06:51
dla mnie smaczne danie
Renataj 09.02.2014 22:34
Bardzo smakowicie się prezentuje z tym jajkiem i kiełbaską.Pewnie równie dobrze smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak