Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z koperkiem
Zalać wodą ( nie solić ) i gotować 20 minut.
W tym czasie pokroić bardzo drobno wędzonkę i wytopić na skwarki ( ma być chuda by nie powstało za dużo tłuszczu). Przełożyć do garnka .
Zmniejszyć gaz i do wrzątku włożyć kiełbasy i parzyć 20 minut.
Wyjąć kiełbasy. Wsypać koper. Zagotować.
Wlać zakwas.
Dolać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli trzeba ( jeśli korzystamy z żurku w proszku trzeba wlać rozrobiony w 1/2 szklanki wody po wyjęciu kiełbasy. Gotować 10 minut i dopiero dodać koper , a potem śmietankę ).
* Użyłam zakwasu z przepisu ,, Buniowy zakwas na żurek ". Ale jeśli ktoś sam nie przygotowuje zakwasu może użyć kupnego w butelce lub nawet żurku w proszku takiego na 1/2 litra wody ( zwiększamy wtedy ilość wody o 1/2 szklanki zimnej w której rozrabiamy proszek i wlewamy do zupy 10 minut przed końcem gotowania).
** Podpowiadam , że zakwas na żurek można robić raz na jakiś czas , a potem dzielić na porcje i mrozić bo przecież nie sposób gotować żurku co kilka dni.
*** Można bez - ja po prostu miałam kawałeczek to wykorzystałam.