Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek z kaszą gryczaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarzynowy wywar 1 litr
kasza gryczana 0,5 szkl
grzyby suszone 3-4 szt
cebula 2
przyprawa do zup
Czosnek suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5-6
sól
pieprz
żurek 2,5 szkl
olej do smażenia 3-4 (do podsmażenia cebuli)

Przepis i sposób przygotowania na: żurek z kaszą gryczaną

Do zupy wykorzystałam niepotrzebny do innych celów wywar z gotowania warzyw na sałatkę. Wstawiłam go do gotowania wraz z suszonymi grzybkami, liśćmi laurowymi i zielem. Gdy zawrzał wsypałam do niego opłukaną kaszę gryczaną. Gotowałam do miękkości na niedużym ogniu. Dolałam żurek,a na patelni zrumieniłam drobno pokrojone cebule i je też dodałam do zupy. Przyprawiłam żurek do smaku- zwłaszcza czosnek i przyprawa do zup dobrze tu pasują. Zabieliłam już na talerzu gęstym jogurtem. Podawałam z tłuczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 02.01.2014 09:47
mmmm pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak