Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z boczkiem i ziemniakami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurek 1
Barszcz biały 1
ziele angielskie 3
chrzan 1
ziemniaki
cebula 2
kostka warzywna 2
sól do smaku
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 2
boczek wędzony 0,5 kg
jajko ugotowane na twardo 5

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z boczkiem i ziemniakami

Ten barszczo-żurek jest na prawdę pyszny mimo, że z torebki:)

Wstawić ok. 1,5 litra wody. Dodać liście, ziele, pieprz, skórkę od boczku, łyżkę chrzanu, kostkę warzywną(ja używam tych własnej roboty).
Gotować na małym ogniu ok 20 min, niech smaki się połączą.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Odstawić.

Do miseczki wlać szklankę wody i rozpuścić w niej żurek i barszcz, dodać do wywaru cały czas mieszając.Dodać majeranek, sól i pieprz wg uznania,jajka pokrojone w kostkę

W osolonej wodzie ugotować ziemniaki, pognieść i połączyć z boczkiem i cebulą.
Podawać natychmiast.
Ziemniaki można zalać zupą lub podawać na osobnym talerzyku.

Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 02.12.2013 07:50
też taki robię
Ada-Gaba 02.12.2013 07:35
smaczna zupka
Bernadeta1 02.12.2013 00:22
lubię żurek w takiej wersji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak