Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z boczkiem i ziemniakami
Wstawić ok. 1,5 litra wody. Dodać liście, ziele, pieprz, skórkę od boczku, łyżkę chrzanu, kostkę warzywną(ja używam tych własnej roboty).
Gotować na małym ogniu ok 20 min, niech smaki się połączą.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Odstawić.
Do miseczki wlać szklankę wody i rozpuścić w niej żurek i barszcz, dodać do wywaru cały czas mieszając.Dodać majeranek, sól i pieprz wg uznania,jajka pokrojone w kostkę
W osolonej wodzie ugotować ziemniaki, pognieść i połączyć z boczkiem i cebulą.
Podawać natychmiast.
Ziemniaki można zalać zupą lub podawać na osobnym talerzyku.
Polecam!