Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z białą kiełbasą i wędzonym kurczakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak wędzony 2 ćwiartki tylne
kiełbasa biała 4 surowe
włoszczyzna suszona drobna
ziemniaki 1/2 kg
czosnek 3-4 ząbki
ziele angielskie 4-5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 duże
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
majeranek do smaku
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z białą kiełbasą i wędzonym kurczakiem

Uda z wędzonego kurczaka umyć, przeciać na pół przez staw, włożyć do garnka, dodać surowe białe kiełbaski, przyprawy, 3 łyżki drobnej suszonej włoszczyzny - wszystko zalać zimną wodą, nakryć i ugotować wywar.
Z wywaru wyjąć wędzone udka i kiełbaski.
Do gotowego wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości.
Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i mięso obrane z udek.
Wlać zakwas do smaku i zagotować.
Doprawić wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, cukrem i ew.kucharkiem.
Podawać z jajkami na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 11.10.2012 07:55
uwielbiam
ziutula
ziutula 10.10.2012 13:54
a za mną chodzi smak żurku...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak