Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek wigilijny z grzybami i ziemniakami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4-5 szt
grzyby suszone 3 dkg
woda 1,5 litra
zakwas na żur 1 szkl
ziele angielskie 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
śmietana 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek wigilijny z grzybami i ziemniakami

Grzyby opłukać ,namoczyć dzień wcześniej.
Gotować do miękkości.Ziemniaki obrać ,ugotować i ugnieść.
Wodę na żurek zagotować z przyprawami ,dodać grzyby ugotowane i nieco wody w której się gotowały ,dodać zakwas na żurek,zagotować.
Przyprawić ,dodać śmietanę.Podawać z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 17.06.2015 14:33
lubię takie mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak