Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek ogórkowy z ziemniakami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 szt
pietruszka średnia 1 szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1/2 szt
angielskie ziele 2-3 szt
mąka pszenna 1-2 łyżki
śmietana 1/2 szkl
woda 1-1,5 l
czosnek 2 ząbki
słonina wędzona 10 dag
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
ziemniaki 3-4 szt
woda 1/2 (z kiszonych ogórków)

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek ogórkowy z ziemniakami

Warzywa obrać, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać liść laurowy i angielskie ziele, ugotować wywar. Z wywaru łyżką cedzakową usunąć warzywa, wlać wodę z ogórków. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody, zahartować gorącym wywarem, połączyć z zupą. Dodać zmiażdżony czosnek, majeranek, gotować 2-3 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Na talerze wyłożyć ugotowane ziemniaki, zalać zupą, polać stopioną słoniną ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 11.05.2013 14:26
ciekawa zupka
Ewa104 27.04.2013 15:01
Mam pytanie,dlaczego nazwałaś tą zupę żurkiem? Dla mnie to odmiana ogórkowej,ale w żurku to musi być zakwas.
treonina 03.12.2012 23:10
wspaniały!
ewelinapac 03.12.2012 22:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak