Żurek na wywarze grzybowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    3 dkg
  • woda

    1 litr
  • żur

    1/2 litra
  • jaja

    2
  • kostka grzybowa

  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • kminek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziela angielskiego Prymat

    4
  • pieprz

    4
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby czyścimy i zalewamy wodą. Zostawiamy na całą noc. Przygotowane grzyby przelewamy do garnka i gotujemy w tej samej wodzie. Do grzybów dodajemy wszystkie przyprawy i zioła prócz jajek i żurku. Pod koniec gotowania wlewamy żurek, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Do talerzyka dajemy jajko pokrojone na pół i zalewamy ugotowanym żurkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 14.10.2013 07:43
bardzo smaczne
mirosława4 29.09.2013 18:21
smaczny :)
junox 11.07.2013 10:34
uwielbiam taki żurek
barbara11561 28.03.2013 18:44
świetny,bardzo lubię taki
romanrafal 09.02.2013 09:34
świetny
IZABELA29 29.10.2012 09:04
aromatyczna i zapewne pyszna...
ben-ka 29.10.2012 08:23
na wywarze z grzybów nie gotowałam.
Wafelek2601 24.10.2012 09:39
Pyszny
Wacław 22.08.2012 08:03
pycha,jedna z ulubionych zup
RenataZ-et 21.08.2012 14:13
Super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat