Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na wędzonce.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości wędzone 1 szt.
kiełbasa biała 2 laski
ziemniaki 3 szt.
zakwas na żur
Majeranek suszony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na wędzonce.

Kroki postępowania

1
Kawałek wędzonych kości (może być wędzone mięso) wraz z kiełbasą gotuję w wodzie.
Krok 1 - Żurek na wędzonce. foto
2
Gdy kiełbasa się ugotuje, wyciągam ją i gotuję dalej. Ściągam szum który powstał podczas gotowania kości i dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiam kucharkiem i majerankiem.
Krok 2 - Żurek na wędzonce. foto
3
Gdy ziemniaki są miękkie wyjmuję kości i obieram z nich mięso które dodaję do zupy. Wlewam zakwas z butelki (ja kupuję żurek kujawski).
Krok 3 - Żurek na wędzonce. foto
4
Wrzucam pokrojoną w pół plasterki białą kiełbasę i chwilę gotuję.
Krok 4 - Żurek na wędzonce. foto
5
Do żurku podaję świeże bułki.
Krok 5 - Żurek na wędzonce. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak