Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa 4 sztuki
boczek wędzony 300 gram
cebula 3 sztuki
zakwas na żur 0,5 litra
bulion warzywny 2 litry
śmietana 18 proc 200 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Majeranek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kroki postępowania

1
Kiełbasę oraz boczek pokroić w paseczki, natomiast cebulę w kostkę.
Krok 1 - Żurek foto
2
Podsmażyć kiełbasę, po 10 min dodać boczek.
Pod sam koniec smażenia dodać cebulę.
Krok 2 - Żurek foto
3
Do bulionu wlać zakwas, dodać przyprawy, gotować przez ok 10 min po czym dodać podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Pogotować jeszcze kilka minut, na sam koniec dodać śmietankę.
Krok 3 - Żurek foto
4
Gotowy żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Krok 4 - Żurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiczekz 17.12.2014 12:35
bardzo lubię żurek :)
Wacław 17.12.2014 10:40
na taki żurek zawsze się skuszę ;-)
Krystyna32 17.12.2014 07:10
bardzo lubię
Krzysztof15 17.12.2014 06:35
bardzo lubie zurek
Noruas 16.12.2014 23:07
moja ulubiona zupa !
halina17 16.12.2014 20:49
Lubię żurek apetycznie wygląda.
Renataj 16.12.2014 20:46
Oj zjadłoby się takiego domowego żurku z wędzoną, kiełbaską i jajkiem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak