Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 30 dag
kiełbasa biała 2 szt
cienkie białe kiełbaski 4 szt
czosnek 2 ząbki
chrzan 1 łyzeczka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
śmietana 200 ml
żur 500 ml
ziemniaki 4-5 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1/2 sz
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kroki postępowania

1
Do garnka wkładamy wieprzowinę, kiełbaski cienkie i grube, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz sól, gotujemy wszystko około 10 minut
Krok 1 - Żurek foto
2
ziemniaki oraz marchew i pietruszkę obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę, pozostałe warzywa ścieramy na dużych oczkach - dodajemy wszystko do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie
Krok 2 - Żurek foto
3
kiedy warzywa są miękkie dodajemy czosnek, żur oraz chrzan, zaprawiamy śmietaną i doprawiamy do smaku, podajemy z pokrojonym jajkiem
Krok 3 - Żurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 07.06.2013 22:26
mój ulubiony to z białą kiełbasą !
Mirka-Ludomila 07.02.2013 08:39
uwielbiam żurek
Bernadeta1 26.01.2013 13:49
pyszny żurek
adelajda 20.01.2013 08:41
lubię żurek
MAR3STA 17.01.2013 18:59
smaczny żurek
AURELKA 17.01.2013 18:25
uwielbiam go
Gracer 17.01.2013 18:10
polecam rozgrzewający i zawsze smaczny
ewka1978 17.01.2013 17:32
pyszniutki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak