Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawinowa nalewka

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 0,5 szklanki
wódka 0,5 litry
spirytus 0,5-3/4 szklanki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Żurawinowa nalewka

Żurawinę mieszamy z cukrem i przekładamy do słoika. Tak przygotowaną zalewamy wódką i odstawiamy na minimum tydzień. Słój najlepiej umieścić w zacienionym miejscu i co jakiś czas potrząsać, by cukier lepiej się rozpuścił. Po tym czasie odcedzamy uzyskaną żurawinówkę. Najlepiej przez gazę, ale można także przez sitko.
Do uzyskanej nalewki dodajemy spirytus. Nalewkę przelewamy do butelki i pozostawiamy jeszcze na kilka dni.

Ta nalewka rozgrzeje każdego. Ma pyszny smak i zapach. Doskonale nadaje się także jako dodatek do świątecznych ciast.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.01.2014 22:33
Na pewno dobra.
Anna169Hosz 20.11.2013 22:23
Z suszonej żurawiny jeszcze nie robiłam.
mufinka79 19.11.2013 20:52
Musi być pyszna, choć nigdy takiej nie próbowałam :)
bogusia19 19.11.2013 17:53
ale musi być pyszna!
mikrusiak 19.11.2013 16:59
ale focia...:) wow...:)
Łucja 19.11.2013 15:44
świetna :) chyba zrobię na święta :)
Melania 19.11.2013 15:00
Wow! Brzmi i wygląda ciekawie :)
Laila2786 19.11.2013 14:27
co za pyszności, skosztowałabym jeden kieliszeczek
idealme 19.11.2013 14:11
uwielbiam, chciałabym spróbować :_)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak