Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur z jajkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości wędzone 400 g
marchewka 2 szt małe
pietruszka 1 szt mała
seler kawałek
czosnek ząbki 2 zabki
ziemniaki 500-600 g
żurek 300 ml
śmietana do zabielenia
sól i pieprz
majeranek 2 łyżeczki
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żur z jajkiem

Kroki postępowania

1
Kość wędzoną wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy wkładamy do garnka, dodajemy pokrojoną na ćwiartki czosnek, solimy.
Krok 1 - Żur z jajkiem foto
2
Gotujemy wywar przez 20 minut.
Krok 2 - Żur z jajkiem foto
3
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru. Gotujemy do miękkości.
Krok 3 - Żur z jajkiem foto
4
Zalewamy żurem, dodajemy majeranek i pieprz do smaku,
Krok 4 - Żur z jajkiem foto
5
na koniec zalewamy śmietaną, zagotowujemy.
Krok 5 - Żur z jajkiem foto
6
Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Żurek podajemy z jajkiem.
Krok 6 - Żur z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Internetowa Kuchnia 06.05.2015 22:26
Lubię żurek z jajeczkiem!
Kasnaj 06.05.2015 18:02
smakowałaby mi ten żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak