Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur w chrupiącym chlebie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas na żur
kiełbasa biała 500 g
kiełbasa wędzona 100 g
boczek wędzony 100 g
cebula 1
ziemniaki 500 g
jajko ugotowane na twardo 4
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki
kwaśna śmietana 250 ml
woda 2 l
chlebki 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Żur w chrupiącym chlebie

1. Zagotować w dużym garnku dwa litry wody, białą kiełbasę, podsmażoną i posiekana w drobną kostkę cebule, wędzony boczek i kiełbasę. Dodać listka laurowego, ziele, sol i pieprz. Po około 20 minutach wyłowić kiełbasę, wlać do zupy zakwas na żurek i zagotować ponownie. Gotować około 10 minut. Wyłączyć i dodać śmietanę.
2. W małym garnku ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
3. Kiełbasę pokroić w plastry. Dodać do zupy kiełbasę, majeranek i chrzan.
4. Z chlebków wydrążyć środki – podpiec przez ok 5 min. W nagrzanym do 150 stopni piekarniku.
5. Jajka obrać i pokroić w ósemki.
6. Do chlebka wlać żurek, udekorować jajkiem i podawać z posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 18.12.2015 09:35
super wyglada
Marta1986 17.12.2015 21:00
bardzo smaczne
Gracer 17.12.2015 20:44
dobry przepis
Adamorek 17.12.2015 17:17
idealnie rozgrzewająca zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak