Żur Śląski- „Rozwodnik”

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żuru

    1 sztuka
  • Zestaw wędzonych mięs i kiełba

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziemniaki

    1,5 kg
  • wędzony boczek

    200 g
  • cebula

    2 szt
  • jaja na twardo

    3 szt
  • kwaśna śmietana

    3 szt
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smaku
  • majeranek Prymat

    1 do smaku
  • grzyby suszone

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięsa i grzyby wkładamy do gara i zalewamy wodą. Gotujemy około 1,5 h.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i je gotujemy.

Boczek smażymy z cebulą (skórę możemy dorzucić do wywaru).

Osobno gotujemy jaja na twardo.

Ugotowane ziemniaki gnieciemy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulą.



Z ugotowanego wywaru wyciągamy mięsa i grzyby. Oddzielamy od ewentualnych kości, kroimy i dorzucamy do wywaru. Wlewamy zakwas i dodajemy przeciśnięty czosnek. Gotujemy około 1/2 godziny.



Na głęboki talerz dajemy ziemniaki, zalewamy żurem, dodajemy jajko i kleks śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat