Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupka ziemniaczano - grzybowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dowolnego rosołu 2 litry
ziemniaki 4 średnie
pieczarek 20 dag
boczniaków 20 dag
cebula 1 średnia
ugotowanej marchewki z groszki 0,5 szkl
przerastanego boczku wędzonego 30 dag
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Przepis i sposób przygotowania na: Zupka ziemniaczano - grzybowa

Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę. Zalewam wrzącą wodą, lekko solę i gotuję do miękkości.
Boczek kroję w paseczki, wkładam na rozgrzaną patelnię i na małym ogniu wytapiam.
Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i dokładam do boczku.Chwilę smażę.
Grzyby oczyszczam i kroję w plasterki. Dodaję do cebuli z boczkiem. Przykrywam pokrywką i duszę 10 min.
Ugotowane ziemniaki tłukę niezbyt dokładnie, tak aby część pozostała w kawałkach. Zalewam 2 litrami rosołu, wkładam zawartość patelni i marchewkę z groszkiem. Gotuję jeszcze chwilkę. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.07.2015 21:10
Dobra zupa.
Henryka2 20.02.2013 19:05
Tak, tylko trzeba dodać więcej pieczarek. pozdrawiam.
Aannkaa82 19.02.2013 19:23
A czy ta zupka z samymi pieczarkami bedzie smaczna? Bo w moich okolicach rzadko można dostać boczniaki.
miszelka 16.02.2013 10:08
wygląda bardzo zachęcająco, na pewno wypróbuję :)
beatkaa153 15.02.2013 09:59
Z boczniakami nie robiłam ale lubię grzybowe zupy
miroslawa 15.02.2013 04:33
mniam mniam super połączenie
Zosia1 14.02.2013 23:29
ciekawy przepis
msmors 14.02.2013 22:13
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak