Zupka wielowarzywna wg Elfi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    3 skrzydełka
  • brokuł

  • marchew

    3 sztuki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • por

  • seler

    1/4 sztuki
  • pietruszka korzeń

  • pietruszka zielona świeża

  • kostka rosołowa

    1
  • sól

  • pieprz

  • cukier

    1 szczypta
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupka wielowarzywna wg Elfi foto
W garnku gotuję bulion: skrzydełka z kostką rosołową i liściem laurowym. Gdy mięso jest już miękkie wyjmuje je. Pora dokładnie myję i kroję w pół talarki po czym wrzucam do wywaru. Ziemniaki obieram, kroję w niewielką kostkę i wrzucam do bulionu. Marchew, korzeń pietruszki i seler obieram i kroję w kostkę lub pół talarki i również dorzucam do zupki.
Krok 2 - Zupka wielowarzywna wg Elfi foto
Gdy warzywa zaczynają być miękkie wrzucam umytego i podzielonego na małe różyczki brokuła. Gotuję ok 10 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec zaciągam zupkę śmietaną, doprawiam do smaku solą i pieprzem i jeśli ktoś lubi może dodać szczyptę cukru.
Krok 3 - Zupka wielowarzywna wg Elfi foto
Pietruszkę zieloną siekam i dorzucam do zupy już na sam koniec przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat