Zupka gulaszowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    300 gram
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • marchewka

    1 szt
  • sok z cytryny

    1,5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • majeranek

    1 łyżka
  • makaron rurki

    400 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę kroimy w małą kosteczkę, ok 1 cm. Otaczamy lekko w mące i podsmażamy na gorącym oleju. Do rondelka przekładamy obsmażoną szynkę i zalewamy ok 0,5 l wody. Dodajemy sól, pieprz, kilka liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i mieszamy. Zostawiamy to na ok. 30 minut co jakiś czas mieszając

Po pół godziny dodajemy koncentrat oraz papryki. W międzyczasie ścieramy marchewkę, wyciskamy sok z cytryny i siekamy natkę i kroimy cebulę w piórka- ktore dodajemy po kolejnym pół godziny.

Po dodaniu cebuli i marchewki dusimy wszystko razem jeszcze ok. 40 minut na małym ogniu a w międzyczasie gotujemy makaron rurki wg. przepisu na opakowaniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
niedozywiona 24.08.2012 19:20
żeby rozwiać wątpliwości- miałam zamiar zrobić gulasz ale nie sprawdziłam, czy mam cokolwiek, żeby go zagęścić. a że mam małe dziecko i sama bylam w domu to postanowiłam, że niech już takie cudo zostanie- więc i zupka i gulasz są tutaj na miejscu :)
elficzna 24.08.2012 12:56
jest tam po prsotu dużo mięska, ale to na pewno zupa
niedozywiona 22.08.2012 19:19
właśnie nie ma ani trochę z konsystencji sosu...
SmacznaPyza 22.08.2012 19:04
na pewno nie zupa, ale makaron z sosem
agunesu 22.08.2012 18:48
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat