Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupka gulaszowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 300 gram
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
marchewka 1 szt
sok z cytryny 1,5 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
majeranek 1 łyżka
makaron rurki 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zupka gulaszowa

Szynkę kroimy w małą kosteczkę, ok 1 cm. Otaczamy lekko w mące i podsmażamy na gorącym oleju. Do rondelka przekładamy obsmażoną szynkę i zalewamy ok 0,5 l wody. Dodajemy sól, pieprz, kilka liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i mieszamy. Zostawiamy to na ok. 30 minut co jakiś czas mieszając

Po pół godziny dodajemy koncentrat oraz papryki. W międzyczasie ścieramy marchewkę, wyciskamy sok z cytryny i siekamy natkę i kroimy cebulę w piórka- ktore dodajemy po kolejnym pół godziny.

Po dodaniu cebuli i marchewki dusimy wszystko razem jeszcze ok. 40 minut na małym ogniu a w międzyczasie gotujemy makaron rurki wg. przepisu na opakowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

niedozywiona 24.08.2012 19:20
żeby rozwiać wątpliwości- miałam zamiar zrobić gulasz ale nie sprawdziłam, czy mam cokolwiek, żeby go zagęścić. a że mam małe dziecko i sama bylam w domu to postanowiłam, że niech już takie cudo zostanie- więc i zupka i gulasz są tutaj na miejscu :)
elficzna 24.08.2012 12:56
jest tam po prsotu dużo mięska, ale to na pewno zupa
niedozywiona 22.08.2012 19:19
właśnie nie ma ani trochę z konsystencji sosu...
SmacznaPyza 22.08.2012 19:04
na pewno nie zupa, ale makaron z sosem
agunesu 22.08.2012 18:48
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak