Zupa-krem pieczarkowa

Zupa-krem pieczarkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    45 dag
  • serek topiony

    2 opakowania
  • ser pleśniowy

    15 dag
  • masło

    5 łyżek
  • mąka

    5 łyżek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa-krem pieczarkowa

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Ser topiony i pleśniowy pokroić w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzać masło, włożyć pieczarki i cebulę i smażyć przez 3-4 minuty na złoty kolor. Odłożyć 3 łyżki pieczarek. Resztę oprószyć mąką. Krótko zasmażyć i wymieszać z wlewanym powoli zimnym mlekiem. Zupę zagotować. Dodać rozdrobniony ser. Mieszając podgrzać na małym ogniu, aż ser się roztopi. Doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatołową. Zupę podawać w czarkach. Posypać odłożonymi pieczarkami i posiekanym koperkiem. Można podawać z makaronem lub grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

koala 20.06.2012 01:33
oj jaka wyśmienita zupa !
Renata16 11.05.2012 02:09
bardzo chciałabym zasmakować tej twojej zupki
bami 17.01.2012 01:45
Zupa dla mnie - pycha :)
bercik1 29.09.2011 22:14
Lubię takie zupy.
szajba2 07.03.2011 16:04
taki krem to nie dla mnie
Babciagramolka 13.01.2011 17:54
,,Spleśniały ,, ser jest akurat najsmaczniejszym serem- trzeba tylko sie w nim rozsmakować .
Barbara55 03.12.2010 14:17
ciekawe tylko spleśniały ser można by pominąć
rakow2
rakow2 04.11.2010 15:34
może być

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat