Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana z jarmużem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6-7 szt
włoszczyzna
jarmuż 30 dag
cebula
ząbek czosnku
mleko gorące 1 szkl
jogurt naturalny 1/2 szkl
oliwa 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
gorąca woda 1 L
sól
cukier
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana z jarmużem

Włoszczyznę i ziemniaki obrać, włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w małą kostkę. Oczyszczony jarmuż pokroić w paski. Cebule i czosnek obrać, posiekać. W rondlu o grubym dnie rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać włoszczyznę i jarmuż. Wlać pół porcji wody, przykryć, ugotować warzywa do miękkości, ostudzić, zmiksować. W pozostałej wodzie ugotować ziemniaki i razem z wywarem dodać do zmiksowanych warzyw, zagotować. Wlać gorące mleko. Posolić do smaku, dodać szczyptę cukru, jogurt. Przed podaniem posypać posiekaną natką. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z chleba wieloziarnistego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak