Zupa ziemniaczana z dynią i jabłkami

Zupa ziemniaczana z dynią i jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    6 szklanek
  • ziemniaki

    60 dag
  • miąższ z dyni

    80 dag
  • jabłka

    2 szt
  • olej

    5 łyżek
  • sok jabłkowy

    1 szklanka
  • jogurt naturalny

    200 ml
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cebula czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Miąższ z dyni również kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju rozgrzanym w dużym garnku. Następnie dodajemy dynię, ziemniaki i jabłka i dusimy na oleju przez ok. 3-5 min ciągle mieszając. Po tym czasie wlewamy bulion i sok jabłkowy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. Dodajemy jogurt naturalny z mąką i gotujemy jeszcze ok. 3 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 07.01.2013 00:05
koniecznie musze wyprobowac!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat