Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    30-40 dag
  • ziemniaki

    30 dag
  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1/4 szt
  • por

    1 szt
  • liście laurowe

    2 szt
  • smalec

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • czosnek niedźwiedzi 

    2-3 łyżki ( siekany)
  • sól i pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

  • sos sojowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim foto
Umyte żeberka włożyć do garnka, wlać około 2 l wody, dodać liście laurowe, odrobinę soli i gotować. Po zagotowaniu pozbierać szumowiny.
Krok 2 - Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim foto
Po upływie pół godziny do mięsa wsypać pokrojone w w słupki ziemniaki i starte na grubej tarce warzywa.
Krok 3 - Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim foto
Pod koniec gotowania dodać pokrojony w pół krążki por.
Krok 4 - Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim foto
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, dodać posiekany czosnek, zagotować, przyprawić do smaku.
Zupę podawać z mięsem obranym od kości i obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat