Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 50 dag
marchewka 30 dag
seler naciowy 2 łodygi
cebula 1
ząbek czosnku 1
imbir 1 cm
curry 1/2 łyżeczki
rosół 1/2 litr
oliwa
kolendra do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki

Marchewkę i słodkie ziemniaki obierz, umyj i pokrój marchew w plasterki, a ziemniaki w grubą kostkę. Czosnek i cebulę obierz i pokrój (nie musi być bardzo drobno). Seler pokrój w plasterki i drobniutko posiekaj obrany imbir. Do dużego rondla wlej ok. 2-3 łyżki oliwy i dodaj wszystkie warzywa. Smaż przez około 10 min na sporym ogniu, często mieszając, aż warzywa się lekko zrumienią (uważaj, żeby się nie przypaliły). Dodaj curry, wlej rosół i dodatkowo 800 ml wody. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj. Jeśli jest za gęsta, dodaj trochę przegotowanej gorącej wody. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem (ostrożnie, bo zupa jest dość pikantna od imbiru i curry). Smak zupy będzie łagodniejszy, jeśli dodasz do niej śmietanę 22 proc. Bez śmietany zupa świetnie nadaje się do zamrażania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak