Zupa ze śliwek zwana pamułą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki bez pestek

    450 gram
  • aronia

    2 łyżki
  • syrop z agawy

    2 łyżki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • woda

    1/2 litra
  • sól

    1 szczypta
  • Do podania:

  • gęsta śmietana 18%

    3 łyżki
  • włoskie ciasteczka migdałowe „

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa ze śliwek zwana pamułą foto
Śliwki umyłam i pozbawiłam pestek.
Krok 2 - Zupa ze śliwek zwana pamułą foto
Wodę zagotowałam, dodałam śliwki i aronię i pod przykryciem doprowadziłam do wrzenia. Dodałam pół łyżeczki cynamonu, szczyptę soli i gotowałam na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotowały.
Krok 3 - Zupa ze śliwek zwana pamułą foto
Mąkę ziemniaczaną rozmieszałam z trzema łyżkami zimnej wody i wlałam do gotujących się owoców. Energicznie mieszając jeszcze raz zagotowałam zupę. Zdjęłam z ognia i posłodziłam syropem z agawy. Zupę zmiksowałam blenderem na gładki krem.
Krok 4 - Zupa ze śliwek zwana pamułą foto
Zupę ze śliwek podałam z łyżką śmietany, przestudzoną do temperatury pokojowej i z migdałowymi ciasteczkami.
Przepis na tą zupę znalazłam w internecie, nie chciałam zagęszczać jej dużą ilością mąki, więc dałam znacznie więcej śliwek, aby była odpowiednio gęsta i smaczna. *tutaj znajdziecie oryginał: http://www.gotujmy.pl/pamula-czyli-zupa-owocowa-,przepisy,159863.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 05.12.2014 08:01
nigdy nie jadłem, super!
Alex_M 19.12.2013 10:36
rewelacyjna!
czekoladka_m 14.12.2013 11:59
Kiedyś jadłam coś podobnego. Pysznosci!!
IZABELA29 16.10.2013 12:59
musi byc pyszna
Ada-Gaba 04.10.2013 06:59
dla mnie to coś nowego
Grazyna0211 03.05.2013 16:51
fajny przepis nigdy takiej zupy nie robiłam
Justa32 12.04.2013 21:30
jadłam już taką,pyszna
anemon 20.03.2013 21:14
To jest dobra okazja, aby ja ugotować.
barbara11561 20.03.2013 11:35
podoba mi się,ale nie jadłam jeszcze takiej
IZABELA29 07.03.2013 07:08
ciekawa zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat