zupa ze serków topionych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować około 2 litrów rosołu (uzyskanego w dowolny sposób z pokrojoną marchewką i pietruszką. Dodać liść laurowy i ziele angielskie wedle uznania. Następnie wrzucać na wrzącą wodę serki topione podzielone na małe fragmenty. Po paru minutach należy pomóc serkom się rozpuścić. Ja robię to dużą mątewką. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę.

2. Gdy serki się rozpuszczą i zupa uzyska odpowiednią konsystencją, należy ją doprawić wedle uznania. Ja lubię ją w wersji dosyć pikantnej, więc mocno pieprzę i dodaję jeszcze chili. Następnie należy wrzucić do niej pokrojone ziemniaki albo makaron. Opcjonalnie można podawać z grzankami.

3. Uwaga! Można używać dowolnych serków topionych, także smakowych. I wcale nie muszą to być drogie serki. Tak samo dobrze wychodzi z tych hipermarketowych najtańszych ;) I jeszcze jedno, jeżeli używa się kostek rosołowych, zupy nie należy solić!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agugu1989 02.02.2012 12:35
a to ciekawe
Marysia 27.07.2011 10:12
fajne
aleksa123 07.05.2011 07:35
Coś nowego.
ronald88 13.04.2011 11:49
super
szajba2 08.04.2011 15:42
ciekawa zupa
Barbara55 09.02.2011 16:38
dobra ta zupa
izapozdro 05.02.2011 15:56
ciekawy przepis
małgorzata114 16.12.2010 17:03
też mozna
Edyta38 16.12.2010 10:11
a ja ja robiłam z groszkiem ptysiowym:) pycha
Jolanta40 20.11.2010 22:14
robiłam zupę z sera, ale dodałam jeszcze wino

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat