Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z żółtym serem w roli głównej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 4 szt.
duza pietruszka 1 szt.
pomidor 1/2 szt.
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat kilka ziaren
ziele angielskie kilka ziaren
żółty ser 400 g
chleb wieloziarnisty 5 kromek
DUŻY POR 1 szt.
masło klarowane 3-4 łyżki
zielona pietruszka 1 pęczek
ziemniak 2 szt.
ulubione zioła
sól
indyk 2 szt,

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z żółtym serem w roli głównej

1. Przygotować rosół: szyje z indyka zalać zimną wodą. Całość zagotować. Odcedzić. Dodać obrane marchewki, pietruszkę, pomidor cebulę czosnkową, kolorowy pieprz i ziele angielskie. Ponownie zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu przez około 2,5 godziny. 40 minut przed końcem gotowania wrzucić ziemniaki.
2. Por umyć, pokroić i podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Dodać wyjęte z zupy warzywa (pietruszkę, marchewkę, ziemniaki). Zmiksować blenderem. Zalać wywarem z warzyw i mięsa. Przyprawić solą i ulubionymi ziołami. Zmiksować ponownie.
3. Ser potrzeć. Wrzucić do zupy (zostawić 5 łyżeczek do ozdoby). Wymieszać.
4. Przygotować grzanki: chlebek pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie masła.
5. Zupę-krem przelać do miseczek posypać zółtym serem, pietruszką i grzankami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak