Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica czerwona 3 szklanki
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
ziemniaki 6 sztuk
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
rosół warzywny 2 litry
żeberka wieprzowe 2 sztuki
boczek wędzony 4 plasterki
masło 1 łyżka
koperek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy

Ziemniaki, pietruszkę, marchewkę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane cebule oraz czosnek i podsmażamy. Dodajemy paprykę i chwilę smażymy. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy żeberka, solimy do smaku i gotujemy przez 30 minut. Następnie dodajemy uprzednio wymoczoną soczewicę, marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Gotujemy wszystko przez 20 minut, czyli do miękkości. Miksujemy wszystko (możemy zostawić kilka kawałków ziemniaka żeby udekorować talerz). Dodajemy
pokrojony w kostkę boczek i przesmażony. Przed podaniem dekorujemy koperkiem i kilkoma kawałkami ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 05.01.2017 15:38
Taka zupka na zimową rozgrzewkę!
Agnieszka-87-25 05.01.2017 14:59
smaczna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak