Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z soczewicą czerwoną i kaszą jęczmienną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartka kurczaka 1 sztuka
soczewica czerwona 7 łyżek
kasza jęczmienna 3 łyżki
SUSZ WARZYWNY 1 łyżka
seler suszony nać do smaku
sól 1 płaska łyżka
woda 3,5 litra
ziemniaki 5 małych sztuk
marchew 2 sztuki
seler korzeń 1/4 małego
cebula 1/2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z soczewicą czerwoną i kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Oto zupa z soczewicą i kaszą jęczmienną. Mi najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi.
Na początku myjemy i parzymy kurczaka. Następnie gotujemy mięso razem z listkiem laurowym i z zielem angielskim.
Po około pół godziny dodajemy wcześniej pokrojone warzywa - seler, marchew ziemniaki i nieco później cebulę.
Krok 1 - zupa z soczewicą czerwoną i kaszą jęczmienną foto
2
Następnie dodajemy kaszę jęczmienną.
Krok 2 - zupa z soczewicą czerwoną i kaszą jęczmienną foto
3
Dodajemy soczewicą.
Krok 3 - zupa z soczewicą czerwoną i kaszą jęczmienną foto
4
Dodajemy susz warzywny. Prócz suszu dodałem jeszcze odrobinę selera, który został ususzony latem z myślą o zimowych obiadach. Do smaku dodajemy jeszcze szczyptę pieprzu czarnego mielonego, szczyptę oregano oraz szczyptę estragonu. Po kilku minutach dodajemy sól. Gotujemy jeszcze kilka minut i zupa jest gotowa.
Doskonale smakuje z grzankami. Jest smaczna i sycąca.
Krok 4 - zupa z soczewicą czerwoną i kaszą jęczmienną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 04.09.2013 07:49
często gotuje zupę z soczewicą, ale z kaszą jeszcze nie gotowałam
safcia 05.01.2013 08:19
uwielbiam zupy ale takiej jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak