Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z ogórków małosolnych

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ogórki małosolne 500 - 600 g,
Zalewa: 250 ml, z ogórków,
woda zimna 2 litry,
mięso indycze 300 g, rosołowe,
udko z kurczaka 1 szt,
marchewki 2 szt,
pietruszka 1 szt,
seler kawałek,
ziemniaki młode 600 g,
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt,
Ziele angielskie całe Prymat 4 -4 ziarenek,
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
śmietana 30% 100 ml,
koper świeży 1/2 paczka,

dodatkowo;

mąka pszenna 2 -3 łyżki na zasmażkę,
masło klarowane 4 -5 łyżek na zasmażkę,

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z ogórków małosolnych

Mięso rosołowe dokładnie wypłukać zimną wodą.
Włożyć do garnka,zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Podczas gotowania zebrać powstałe szumowiny , gotować około 20 - 30 minut.
Dodać obrane,starte na tarce (grube oczka )jarzyny, listek laurowy i ziele angielskie. Następnie zmniejszyć płomień ognia, gotować pod przykryciem około 1 godziny. Po godzinie dodać starte na tarce ogórki małosolne (grube oczka) i gotować ponownie około 20 minut.
Mieso wyjąc ostudzić ,pokroić w kostkę i ponownie włożyć do zupy.
Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w kostkę,ugotować do miekkości , ale nie rozgotować.
Dodać do zupy.
Na końcu dodać zalewę z ogórków, doprawić do smaku solą pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.
Zupę zagęścić mąką wymieszaną z wodą lub zasmażką jak kto woli.
Zagotować.

Dodać śmietanę i poszatkowany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.07.2017 15:13
smaczna zupka
Bożena Matuszczyk 07.07.2017 09:14
Dziękuję.;)
gusia1000 06.07.2017 21:45
Dobra zupa.
SzczyptaChili 06.07.2017 18:15
Ciekawa zupa...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak