Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z ogórków małosolnych
Włożyć do garnka,zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Podczas gotowania zebrać powstałe szumowiny , gotować około 20 - 30 minut.
Dodać obrane,starte na tarce (grube oczka )jarzyny, listek laurowy i ziele angielskie. Następnie zmniejszyć płomień ognia, gotować pod przykryciem około 1 godziny. Po godzinie dodać starte na tarce ogórki małosolne (grube oczka) i gotować ponownie około 20 minut.
Mieso wyjąc ostudzić ,pokroić w kostkę i ponownie włożyć do zupy.
Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w kostkę,ugotować do miekkości , ale nie rozgotować.
Dodać do zupy.
Na końcu dodać zalewę z ogórków, doprawić do smaku solą pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.
Zupę zagęścić mąką wymieszaną z wodą lub zasmażką jak kto woli.
Zagotować.
Dodać śmietanę i poszatkowany koperek.