Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Zupa z ogórków małosolnych

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ogórki małosolne
500 - 600 g,
Zalewa:
250 ml, z ogórków,
woda zimna
2 litry,
mięso indycze
300 g, rosołowe,
udko z kurczaka
1 szt,
marchewki
2 szt,
pietruszka
1 szt,
seler
kawałek,
ziemniaki młode
600 g,
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt,
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
4 -4 ziarenek,
Sklep Prymat
sól i pieprz
do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek
do smaku,
Sklep Prymat
śmietana 30%
100 ml,
koper świeży
1/2 paczka,

dodatkowo;

mąka pszenna
2 -3 łyżki na zasmażkę,
masło klarowane
4 -5 łyżek na zasmażkę,

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z ogórków małosolnych

Mięso rosołowe dokładnie wypłukać zimną wodą.
Włożyć do garnka,zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Podczas gotowania zebrać powstałe szumowiny , gotować około 20 - 30 minut.
Dodać obrane,starte na tarce (grube oczka )jarzyny, listek laurowy i ziele angielskie. Następnie zmniejszyć płomień ognia, gotować pod przykryciem około 1 godziny. Po godzinie dodać starte na tarce ogórki małosolne (grube oczka) i gotować ponownie około 20 minut.
Mieso wyjąc ostudzić ,pokroić w kostkę i ponownie włożyć do zupy.
Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w kostkę,ugotować do miekkości , ale nie rozgotować.
Dodać do zupy.
Na końcu dodać zalewę z ogórków, doprawić do smaku solą pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.
Zupę zagęścić mąką wymieszaną z wodą lub zasmażką jak kto woli.
Zagotować.

Dodać śmietanę i poszatkowany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.07.2017 15:13
smaczna zupka
Bożena Matuszczyk 07.07.2017 09:14
Dziękuję.;)
gusia1000 06.07.2017 21:45
Dobra zupa.
SzczyptaChili 06.07.2017 18:15
Ciekawa zupa...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak