Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z młodych buraczków

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 2 szt
ziemniaki 6 szt
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
botwinka pęczek
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z młodych buraczków

Skrzydełka zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Zupę gotujemy około 10 minut. Botwinkę kroimy w drobne paseczki, młode buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do wywaru. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy sok z cytryny. Do śmietany wlewamy 3 łyżki zimnej wody dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru. Zagęszczamy, gotujemy jeszcze chwilę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 30.06.2017 08:32
uwielbiam takie zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak