Zupa z młodych buraczków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    2 szt
  • ziemniaki

    6 szt
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • botwinka

    pęczek
  • sól i pieprz

    do smaku
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Zupę gotujemy około 10 minut. Botwinkę kroimy w drobne paseczki, młode buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do wywaru. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy sok z cytryny. Do śmietany wlewamy 3 łyżki zimnej wody dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru. Zagęszczamy, gotujemy jeszcze chwilę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anka1988 30.06.2017 08:32
uwielbiam takie zupy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat