Zupa z kalarepki - miksowana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalarepka młoda

    1 kg
  • seler młody

    1
  • pietruszka korzeń

    2 szt.
  • ziemniaki

    5-6 średnich
  • marchew

    2-3 szt.
  • Pieprz biały mielony Prymat

    mielony
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • masło

    2-3 łyżki
  • śmietana

    gęsta
  • przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z kalarepki  - miksowana foto
Marchewkę, seler i pietruszki obrać, umyć i pokroić w większe kawałki. Zalać wodą i gotować 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną i oddadzą nieco smaku do wywaru.
Krok 2 - Zupa z kalarepki  - miksowana foto
Dołożyć pokrojone kalarepki i ziemniaki, doprawić do smaku i ugotować niemal do miękkości warzyw - na końcu dodać młode listki selera i chwilę razem podgotować.
Krok 3 - Zupa z kalarepki  - miksowana foto
Kiedy warzywa są miękkie zupę doprawić do smaku solą czosnkową i sporą ilością pieprzu, dodać zimne masło i całość zmiksować dość gładko, ale można również pozostawić warzywa niezmiksowane do końca.
Krok 4 - Zupa z kalarepki  - miksowana foto
Zupę przed podaniem doprawić kwaśną gęstą śmietaną. Można dodać ryż lub drobny makaron. Posypać szczypiorkiem, koperkiem albo natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 09.10.2013 22:35
Kalarepkę uwielbiam, więc zupa też musi być pyszna!
Kasnaj 09.10.2013 19:38
super zupa
Habibi 09.10.2013 19:09
To moja ulubiona zupa z wczesnego dzieciństwa :) W ogóle byłam (i jestem nadal) miłośniczką kalarepy i zjadam ją w hurtowych ilościach ;)
Anna133 09.10.2013 18:54
jeszcze takiej nie robiłam ,ciekawa propozycja
Paolcia 09.10.2013 18:22
super przepis :)
cukiereczek 09.10.2013 17:55
wspaniała zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat