Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kości wieprzowe
1/2 kg. -
włoszczyzna
30 dag. -
fasolka szparagowa zielona
40 dag. -
śmietana
1/2 szkl. -
mleko
1/2 szkl. -
kalafior
1/2 sztuki -
Ziele angielskie mielone Prymat
- do smaku -
sól
- do smaku -
mąka
3 dag. -
ziemniaki
1/3 kg. -
cukier
- do smaku -
bulion
1 kostka -
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki -
Pieprz czarny mielony Prymat
- do smaku -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
- do smaku
Przepis i sposób przygotowania ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KALAFIOREM I MARCHEWKĄ
Fasolę obrać z włókien, umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kawałki a następnie ugotować w osolonej wodzie.
Wywar przecedzić, marchewkę, selera pokroić w kostkę i dodać ponownie do wywaru.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki i dorzucić do wywaru.
Kalafior wyczyścić, pokroić na małe kawałeczki, dodać do gotującej się zupy.
Fasolę odcedzić i ją również wrzucić do wywaru.
Gotować, w międzyczasie zupę doprawić pieprzem, zielem angielskim, cukrem, liściem laurowym, kostką rosołową.
Pod koniec gotowania doprawić mąką wymieszaną z mlekiem i zaprawić śmietaną. SMACZNEGO !!!
Komentarze (4)