Zupa z dyni z grzaneczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion

    1,5 litra
  • miąższ z dyni

    1 kg
  • cebula

    1 średnia sztuka
  • olej

    3 łyżki
  • śmietana kwaśna

    1 szklanka
  • sól

    do smaku
  • chleb

    2 kromki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z dyni z grzaneczkami foto
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy do niego troszkę mielonego imbiru i chilli. Wg upodobań, w zależności od tego czy lubimy ostre, czy łagodne zupy. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę i odrobinę soli. Całość podduszamy tak, żeby cebula była miękka, ale nie zrumieniona.
Krok 2 - Zupa z dyni z grzaneczkami foto
Dodajemy miąższ z dyni i bulion( ja dodałam drobiowo- wołowy) i całość gotujemy do momentu, gdy dynia będzie miękka. Dodajemy do zupy śmietanę i miksujemy wszystko przy użyciu blendera. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Zupa z dyni z grzaneczkami foto
Podajemy z grzankami przygotowanymi z pokrojonego w kostkę chleba, zrumienionego na patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 08.08.2014 15:17
lubie dyniowa
IKrakowianka 22.10.2013 19:16
świetna ta zupa
aginaa 14.10.2013 15:06
bardzo apetyczna
Wafelek2601 14.10.2013 10:55
Taką zupkę lubię, sezon w pełni, więc też ugotuję
olkaaa 12.10.2013 09:55
ciekawa propozycja
Katarzyna/kate1980 01.10.2013 16:42
uwielbiam takie jesienne zupki
Joannasz3190 01.10.2013 10:59
Taką lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat