Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z czerwonej kapusty i jabłek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 4 szt
kapusta czerwona 400-450 g
masło 100 g
cebula 1 szt
ocet winny czerwony 50 ml
bulion wołowy 1,2 l
sok z cytryny 20 ml
koperek
kwaśna śmietana 1 opcjonalnie
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z czerwonej kapusty i jabłek

Masło rozpuszczamy w garnku, podsmażamy posiekaną cebulę, do momentu zeszklenia.
Połowę jabłek kroimy w dużą kostkę (usuwamy tylko gniazda nasienne), dodajemy do cebuli, smażymy 5 min.
Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, smażymy razem 5 min, podlewamy octem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans pod przykryciem.
Pozostałe jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z częścią startych jabłek (trochę zostawiamy do dekoracji).
Zupę podajemy udekorowaną startymi jabłkami, posiekanym koperkiem (opcjonalnie z kleksem kwaśnej śmietany).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 27.10.2016 22:35
Nigdy nie próbowałam, piekny kolor!
sezamek 27.10.2016 10:13
może być dobre :)
dodi 27.10.2016 09:38
super zupka
ada.la 27.10.2016 09:25
ciekawa zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak